sobota, 18. decembra 2010

Vanilkové rožky

     Viem, že som písala, že nebudem tento rok veľa piecť na Vianoce, ale tieto rožky /náš rodinný recept/, okrem iného aj úžasné Slávkine vanilkové rohlíčky /tie zostávajú doma/,  vrátane lineckého pečivka  a vanilkových tyčiniek s brusnicami sú určené pre jednu žienku s malými detičkami.  Neviem čo by som k tomu ešte dopísala - snáď len toľko: " Nech všetky detičky na svete majú tiež krásne Vianoce, mali stále úsmev na tváričke a nikdy nemali dovod byť smutné ...."
Prísady:
* 240g hladká múka
* 200g maslo
* 100g mleté orechy /alebo mandle/ ... može byť kombinácia oboch
* štipka soli
* 80g práškový cukor
- okrem toho: vanilkový a práškový cukor na obaľovanie rožtekov

1. / recept je bezvajíčkový/ - všetky suroviny vložíme do misky - ja som tentokrát použila iba mleté mandle, lebo orechy mi akosi nemal kto porozbíjať v rýchlosti /manžel bol v práci :)/ a aby boli voňavejšie, pridala som pár kvapiek orechovej esencie
 
 2. ručne vymiesime cestíčko, ktoré odložíme aspoň na 2 hod. do chladu  /ja si cesto spravidla prichystám večer a na druhý deň pečiem/
 3. z cesta si urobíme valčeky a prstami odoberáme rovnaké kúsky, z ktorých na pracovnej doske  /ja nevysýpam ničím - nanajvýš použite práškový cukor na podsypanie, múku nie/ vytvarujeme rožky
4. ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov caa 10 min, treba sledovať
4. upečené necháme chvííílinku schladnúť na plechu, lebo hneď po upečení sú krehučké
5. a potom ich ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre
6. a mne už iba zostáva Vám popriať dobrú chuť - rožteky sú úžasné, krehučké  .... /z uvedenej dávky výjde caa 45ks rožtekov, ktoré uskladňujeme na suchom chladnom mieste/

2 komentáre:

  1. Jeeej, krasne su :-)
    Ale ja mam krajsie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už sú na plechu, hreje sa rúra, som zvedavá aké budú, lebo ja milujem vanilkové rožky, ale robím ich prvýkrát. Dúfam, že som si vybrala ten správny recept. Lenže tvoje cesto vyzerá akoby tam orechy neboli. Moje cesto je bodkované - orechové....

    OdpovedaťOdstrániť